• Συντηρητική θεραπεία

    Έπαθα δισκοκήλη! Πρέπει να παραμείνω ακίνητος στο κρεβάτι;

    Αν ο πόνος είναι πολύ έντονος και χειροτερεύει με οποιαδήποτε κίνηση μπορείτε να παρατείνετε στο κρεβάτι για 1 με 3 μέρες.

    H παραμονή στο κρεβάτι για μεγαλύτερη περίοδο θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την περαιτέρω βελτίωση. Οι ασθενείς που επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους γρήγορα, παρά τον πόνο τους, έχουν γρηγορότερη αποκατάσταση.

    Τι μπορώ να κάνω για την αντιμετώπιση του πόνου;

    Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κορτιζόνη από το στόμα για λίγες μέρες, αντιφλεγμονώδη ή απλά παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη με κωδεΐνη.

    Μετά μια μικρή περίοδο ανάπαυσης 2 -3 ημερών πρέπει να ακολουθήσει σταδιακή επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.

    Οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση της δισκοκήλης είναι:

    Οι ειδικές ασκήσεις πρέπει να γίνονται τακτικά, συνήθως κάθε 2 με 3 ώρες. Αλλά και ανάμεσα στις ασκήσεις θα πρέπει να διατηρούμε τη σωστή στάση του σώματος. Δεν έχει νόημα να κάνουμε μια θεραπευτική άσκηση για 3 λεπτά και μετά να καθόμαστε σε λάθος στάση για τις επόμενες 5 ώρες. Η σωστή εργονομία, δηλαδή να φροντίζουμε για την σωστή στάση του σώματος και το σωστό τρόπο εκτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων είναι πολύ σημαντική.

    Μπορεί μια δισκοκήλη να θεραπευτεί χωρίς χειρουργείο;

    Πολλές δισκοκήλες μικραίνουν σε μέγεθος, ή και εξαφανίζονται τελείως όσο περνάει ο καιρός.

    Μελέτες από μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι στο 60% – 70% των περιπτώσεων η δισκοκήλη μειώνεται ή υποχωρεί αυτόματα. Όσο μεγαλύτερη είναι η κήλη, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να υποχωρήσει. Εκτός από το μέγεθος έχει σημασία και ο χρόνος που έχει περάσει από τότε που δημιουργήθηκε η κήλη, καθώς μεγαλύτερη τάση να υποχωρήσουν έχουν οι πρόσφατες κήλες.

    Η μαγνητική τομογραφία στην εικόνα Α δείχνει μια δισκοκήλη μεταξύ 4ου και 5ου σπονδύλου. Στην εικόνα Β που πάρθηκε 5 μήνες αργότερα, η κήλη μίκρυνε σημαντικά χωρίς καμία ειδική θεραπεία.

    Η μείωση στο μέγεθος είναι αποτέλεσμα της αφυδάτωσής της και της επίθεσης από κύτταρα του οργανισμού που ονομάζονται μακροφάγα. Τα κύτταρα αυτά απορροφούν σιγά σιγά το κομμάτι του δίσκου που προβάλει. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται φαγοκυττάρωση. Η περίοδος που χρειάζεται για την υποχώρηση κυμαίνεται από 2 μέχρι 12 μήνες, με μέσο όρο τους 6 μήνες.

    Υπάρχει κάποια μέθοδος για ξαναβάλει την κήλη πίσω στη θέση της;

    Όχι, η δισκοκήλη δε ξαναγυρίζει πίσω στη θέση της. Η επιτυχής έκβαση εξαρτάται από την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει τη κήλη. Οι θεραπευτικές ασκήσεις και η σωστή στάση βοηθούν μειώνοντας την πίεση που ασκεί η κήλη στο νεύρο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνονται σε συχνά διαστήματα. Η κήλη είναι ένα νεκρωμένο και αποκομμένο κομμάτι του πυρήνα του δίσκου. Ακόμη και αν την επανατοποθετούσαμε μέσα στο δίσκο θα έβγαινε ξανά με την επόμενη κίνηση του σώματος.

  • Χειρουργείο

    Πότε χρειάζεται το χειρουργείο για τη δισκοκήλη;

    Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή επιδεινωθούν ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται δισκεκτομή. Έχει υπολογιστεί πως περίπου το 5% των περιπτώσεων έχουν ανάγκη δισκεκτομής.

    Οι ενδείξεις της δισκεκτομής είναι:

    • σοβαρός πόνος στο νεύρο που δεν βελτιώνεται επί 6 εβδομάδες με 3 μήνες
    • σοβαρή ή επιδεινούμενη αδυναμία (παράλυση) στο κάτω άκρο
    • οξεία ιππουριδική συνδρομή (χρειάζεται επείγουσα επέμβαση)

    Τι είναι η μικροδισκεκτομή;

    Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση της δισκοκήλης. Δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.