• Τι είναι η κύφωση;

    Η προς τα εμπρός κύρτωση της σπονδυλικής στήλης στην θωρακική μοίρα είναι φυσιολογική ως ένα βαθμό. Η αυξημένη πρόσθια κύρτωση του κορμού ονομάζεται κύφωση και μπορεί να προκύψει και από την κακή στάση αλλά και από ορισμένες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.

    Τι είναι η κύφωση από κακή στάση και πως αντιμετωπίζεται;

    Είναι η πιο συχνή μορφή κύφωσης και συνήθως αρχίζει να αναπτύσσεται κατά την εφηβεία. Εμφανίζεται συχνότερα στα κορίτσια και σπάνια προκαλεί πόνο. Οι ασκήσεις για την βελτίωση της στάσης, την ενδυνάμωση των μυών του κορμού και την διάταση των οπισθίων μυών του κορμού, μπορούν να βοηθήσουν στην διόρθωση της κακής στάσης και της κύφωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς το παιδί μεγαλώνει, η κύφωση βελτιώνεται.

    Εκτός της κακής στάσης, μπορεί η κύφωση να οφείλεται σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης;

    Πιο συχνή πάθηση που προκαλεί καμπούριασμα στη πλάτη είναι η νεανική κύφωση Scheuermann’s. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις η κύφωση μπορεί να οφείλεται σε παραμόρφωση κάποιων σπονδύλων κατά την εμβρυϊκή ζωή και ονομάζεται συγγενής κύφωση.

    Τι είναι η νεανική κύφωση (κύφωση Scheuermann’s);

    Όπως και η κύφωση από κακή στάση, γίνεται εμφανής στην δεύτερη δεκαετία της ζωής. Είναι όμως πιο συχνή στα αγόρια. Η συχνότητα της κυμαίνεται μεταξύ 4%-8%. Εμφανίζεται μετά την ηλικία των 10 ετών, στη φάση της εφηβείας. Προσβάλει συνήθως την ανώτερη θωρακική μοίρα, αλλά μπορεί να εντοπιστεί και στην κατώτερη θωρακική, ακόμη και χαμηλότερα στη μέση. Το 20%-30% των παιδιών με τη νόσο του Scheuermann μπορεί να εμφανίσουν παράλληλα σκολίωση μέτριου βαθμού (10°-20°).

    Ο πιο σίγουρος τρόπος να διαγνωστεί η νεανική κύφωση Scheuermann είναι η ακτινογραφία που φανερώνει παραμόρφωση των σπονδύλων με σφηνοειδές σχήμα. Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι διαβρώσεις στα άνω και τα κάτω όρια των σπονδυλικών σωμάτων.

    Kufosi_01

    Σφηνοειδής παραμόρφωση σπονδύλων με διαβρώσεις στα άνω και κάτω όρια τους χαρακτηριστική στη νόσο του Scheuermann.

    Τι συμπτώματα προκαλεί η νεανική κύφωση;

    Μπορεί να προκαλέσει πόνο, αν και είναι σχετικά σπάνιος κατά τα αρχικά στάδια της νόσου. Υπολογίζεται ότι παρουσιάζεται περίπου στο 20% των περιπτώσεων. Συνήθως γίνεται αισθητός στην κορυφή του κυρτώματος και προκαλείται από την σωματική δραστηριότητα ή την πολύωρη ορθοστασία ή παραμονή σε καθιστή θέση. Όμως κατά την εξέλιξη της πάθησης ο πόνος εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα που υπολογίζεται περίπου στο 60%.

    Εντοπίζεται συνήθως δίπλα στην σπονδυλική στήλη. Όταν η κύφωση αφορά το άνω μέρος της θωρακικής μοίρας, ο πόνος εντοπίζεται συνήθως ανάμεσα στην σπονδυλική στήλη και τις ωμοπλάτες. Όταν η βλάβη είναι στο κατώτερο μέρος της θωρακικής μοίρας, ο πόνος συνήθως εντοπίζεται χαμηλότερα στην μέση. Αν και θα περίμενε κανείς ο πόνος να είναι συχνότερος όσο μεγαλύτερη είναι η παραμόρφωση, οι παραμορφώσεις μεταξύ 65°-85° εμφανίζουν συχνότερα έντονο πόνο σε σχέση με παραμορφώσεις που είναι μικρότερες από 65° ή μεγαλύτερες από 85°.

    Τι είναι η συγγενής κύφωση;

    Συγγενής ονομάζεται η κύφωση που οφείλεται σε παραμόρφωση κάποιων σπονδύλων κατά την εμβρυϊκή ζωή. Η συγγενής κύφωση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται όσο το παιδί αναπτύσσεται. Στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να είναι αναγκαία η χειρουργική αντιμετώπιση.

    Πώς αντιμετωπίζεται η κύφωση;

    Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από α) την σοβαρότητα της κύφωσης β) την ένταση του πόνου, και γ) από την ηλικία.

    Βοηθάει η γυμναστική;

    Η ασκήσεις αποτελούν την κύρια αντιμετώπιση σε εφήβους με κύφωση κάτω από 50ο η οποία δεν επιδεινώνεται κατά το διάστημα της παρακολούθησης. Γίνονται ασκήσεις ενδυνάμωσης των ραχιαίων και διατάσεις των κάτω άκρων, με σκοπό τη βελτίωση της στάσης και τη πρόληψη της αυξημένης οσφυϊκή λόρδωση, που δημιουργεί το σώμα, για να αντισταθμίσει την θωρακική κύφωση Συνιστώνται τα αθλήματα που ευνοούν την έκταση του κορμού, όπως το κολύμπι, το μπάσκετ και το βόλεϊ.

    Πότε πρέπει να τοποθετείται κηδεμόνας;

    Όταν η κύφωση είναι 50ο-75ο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ειδικός θωρακοσφυϊκός κηδεμόνας κορμού. Γα την επιτυχή εφαρμογή του θα πρέπει η κυφωτική παραμόρφωση να είναι εύκαμπτη και να διορθώνεται τουλάχιστον κατά 40% με την έκταση του κορμού.

    Ο έφηβος θα πρέπει να φοράει τον κηδεμόνα 22 ώρες το 24ωρο, για 12 με 18 μήνες και στη συνέχεια μόνο κατά τον ύπνο μέχρι την ολοκλήρωση της σκελετικής ωρίμανσης. Ο κηδεμόνας αποτρέπει την υπερβολική κάμψη της θωρακικής μοίρας, ενώ παράλληλα μειώνει την αυξημένη λόρδωση της οσφυϊκής μοίρας. Τα αποτελέσματα γενικά είναι πολύ καλά, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν. Μετά την διακοπή της εφαρμογής του κηδεμόνα παρατηρείται υποτροπής της κύφωσης της τάξεως των 30%.

    Πότε χρειάζεται η χειρουργική αντιμετώπιση στην κύφωση;

    Συστήνεται όταν υπάρχει κύφωση μεγαλύτερη από 75°, ή ταχεία και συνεχής επιδείνωση της κύφωσης κατά την διάρκεια θεραπείας με κηδεμόνα. Η χειρουργική επέμβαση έγκειται στην διόρθωση της κύφωσης με σπονδυλοδεσία. Μόνο το 5% των εφήβων με νόσο του Scheuermann έχουν ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.